...for flipperfrelste nordmenn

5/5/2014 


 MENY
 Hovedsiden
 Artikkelarkiv
 Forum
 Betroelser
 Chat
 Downloads
 Kjøp og Salg
 Entusiaster
 Flipperordboken
 Manualer
 Linker
 Søk
 Om SpilleDilla.com





 NYHETER
PENT OG PYNTELIG
Det er ikke til å unngå at når man spiller flipperspill, så har man fokus på kulene som suser rundt på playfielden. Hva med å ta en pause og bokstavelig talt se litt framover?

Flipperspill er ikke bare spillernes kamp med og mot stålkuler på en treplate med hinder og mål. Det er også, kommersielt sett, en kamp om folks mynter og sedler. For å lokke til seg forbipasserende og vinne kampen mot andre automater i nærheten, må produsentene gjøre spillene attraktive. En av måtene de gjør det på, er å gjøre dem synlige ved hjelp av estetikk og design, med kabinettmaling og ikke minst bakglasset.

Det kanskje første pinball-spillet som hadde noe som kan kalles et bakglass, var flipperløse "Happy Days" fra Genco, produsert i desember 1936, mens "Strand" fra Daval i 1937 var det første med et motiv utover bare en forseggjort poengtavle.


I begynnelsen, helt fram til 1977, ble bakglass produsert ved hjelp av "silk-screening", eller silketrykk. I denne prosessen legges en og en farge direkte på glasset, med en pause for tørking mellom hver farge. Tidkrevende, og ikke minst dyrt dersom man ønsket å bruke mange farger.

I februar 1977 kom Bally med "Lost World", der motivet på bakglasset ble lagt på ved hjelp av blanding av fire basisfarger. Resultatet ble at artisten sto fritt til å ha mange fargenyanser og gradienter. På "Lost World"-bakglasset ser vi at artisten Paul Faris virkelig har utnyttet dette til fulle.


Fra rundt 1986 gikk man i stor grad bort fra teknikken med å trykke motiv rett på en glassplate. Istedet brukte man nå "translites", en plakat av halvgjennomsiktig plastmateriale, montert bak en pleksiglassplate. Dette var billigere å produsere, mer robust, og lettere. Ulempen var at f.eks. speileffekter var vanskelig å få til, så f.eks. Black Knight 2000 produsert i 1989 har et "gammeldags" bakglass.


Mange ulike kunstnere har satt sine særpreg på bakglass opp gjennom årenes løp. En av dem som virkelig verdsetter bakglassenes estetiske verdi, er Philippe Thibault, på rec.games.pinball kjent som MrHide. På sin webside har han store, gode bilder av over 230 ulike bakglass, til glede for alle flipperbildenytere. Noen av hans favoritter er:
-Magic Castle
-Jungle Lord
-Old Chicago

Finner du selv noen gamle eller nye favoritter i MrHide sitt bakglass-galleri?

Øyvind Møll - 10/7/2003

 PARTNERE
 Flipperspill.com
 popbumper.no
 Flipperspel.nu
 BigBoppers.no
 Automater.no




 SPONSORER

 MASKININFO
 Atari (76-83)
 Bally (31-88)
 CapCom (95-96)
 ChicagoCoin (32-77)
 DataEast (87-94)
 Gottlieb (31-83)
 Midway (59-78)
 Sega (1994-1999)
 Stern (77-)
 Williams (44-99)














Ansvarlig Redaktør:
Christian Grande
Copyright 2002-2006 (c) SpilleDilla.com

Om oss
Bli skribent!