...for flipperfrelste nordmenn

5/5/2014 


 MENY
 Hovedsiden
 Artikkelarkiv
 Forum
 Betroelser
 Chat
 Downloads
 Kjøp og Salg
 Entusiaster
 Flipperordboken
 Manualer
 Linker
 Søk
 Om SpilleDilla.com





 NYHETER
ENTUSIASTISKE GUTTER I SANDEFJORD
Det velkjente hobbyforetaket Flipperspill.com eies og drives av entusiastene Ole Kristiansen og Per Monsen. De holder til i et lokale i Sandefjord, hvor de har både verksted og showroom. Flippere kommer inn kontinuerlig, blir restaurert og solgt til flipperfrelste nordmenn via nettauksjonen QXL. Vi har fått et eksklusivt intervju med gründerne Ole og Per.

Først av alt, hvordan ble dere to egentlig kjent med hverandre?
OLE: Jeg var en liten drittunge på 12-13 år og Per var en litt større drittunge på 19. Per var ferdig med yrkesskolen og var ansatt hos Arvid Skibnes, som drev firmaet Unique Marketing, som blant annet hadde automater utplassert i en utleiesjappe for Video, Centrum Video. Her var det eget lite rom med plass til en flipper og 5-6 arkademaskiner. Der møtte vi hverandre fordi Per hadde service på automatene. Jeg var entusiast som spilte en dag på 2 kroner – kunne spille i timevis på Centaur, ble stående og fikk masse credits som jeg senere solgte til kompiser.
PER: Ole ble en selvskreven spilltester, så hver gang vi fikk inn et nytt spill sørget vi for at Ole kom for å teste spillet.

Dere har i løpet av det siste året bygget dere opp et svært godt rykte blant norske flipperentusiaster, hvordan fikk dere egentlig ideen til å starte Flipperspill.com?
PER: Det hele begynte vel egentlig at jeg var på jakt etter en Centaur til eget bruk.
OLE: I den forbindelse var Per i kontakt med en rekke gamle operatører, og fant ut at mange av disse satt med lager av gamle flipperspill som de ikke hadde planer for. Da vi fant ut at mange av disse ble knust og kastet, så vi raskt muligheten for å redde disse spillene ved å restaurere de og selge de til privatpersoner. Hadde vi ikke startet når vi startet så hadde det nok vært enda færre flippere tilgjengelig. De fleste flipperne vi hadde fått tak i hadde høyst sannsynlig blitt skrotet. Noe av det vi har fått tak i har stått lagret i containere, klare for skroting. Vi trengte også et egnet lokale, noe familien kunne hjelpe med. Vi ble tildelt et lokale hos min bror i begynnelsen, litt små og ugunstige lokaler i begynnelsen men dette ble etter hvert utbedret. De første flipperne fikk vi 12. Desember 2001: Dirty Harry, Dracula og Dr. Who.


Ole foretar en kvalitetstest av et flipperkabinett

Hvor lenge har dere hatt interesse for flipperspill?
OLE: Jeg har hatt flipperdilla siden jeg var 12 år.
PER: Jeg var vel 19 da jeg fikk opp øynene for flipper. Jeg var med på kaia og hentet de første elektroniske flipperne da de kom til Oslo og var med på å hente de ut fra Tolllageret. Dette var titler som Centaur, Eight Ball Deluxe, Gogar og Spiderman. Det var i den perioden jeg jobbet for et firma som het EuroAm, som senere byttet navn til Bally Norge AS.

Dere har et imponerende utvalg av flippere og spilleautomater. Hvor skaffer dere alle disse fra?
OLE: Vi skaffer primært flippere fra gamle operatører. Per har jobbet Eurosteps gjennom mange år, og har derfor kontakt med de fleste – derfor har vi et stort kontaktnett. Trenden nå er at underholdningsautomater blir tatt vekk og erstattet med utbetalingsautomater, dermed har vi bra tilgang på automater framover. Per startet også eget firma med en kamerat for en tid tilbake, Arkade Service AS, noe som også skaffet mange kontakter da Per var en ettertraktet tekniker med stor generell kunnskap.

Etter hvert som tilgangen på flippere med tiden blir lavere, hva vil deres strategi være videre? Vurderer dere å hente inn spill fra utlandet?
OLE: Jeg tviler på det – da er det bedre å holde ved like det vi har. Reparasjoner, service og jobbe i det kontaktnettet vi har. Vi holder på til vi ikke har noe mer å gjøre. Når det ikke er mer å gjøre så kutter vi ut. Og vi vil jo fortsatt ha et omfattende delelager… Vi kommer også til å satse mye på arkader framover – det er langt bedre tilgang på arkader enn på flipperspill. Men vi kommer til å holde på med flippere så lenge det finnes flippere som trenger en hjelpende hånd for å overleve.


Ville du kjøpt bruktbil av denne mannen?

Det er etter hvert blitt velkjent at dere legger ned mye arbeid i hver enkelt flipper dere restaurerer. Hvor lang tid bruker dere på å sette i stand en flipper?
OLE: Vi starter med å sette den opp, montere ben og lignende. Løfter opp playfield, ser hvordan playfield ser ut, om noe mangler. Åpner ryggen og ser om alt er der. Det siste vi gjør er å sette på strømmen, for å se om det er softwaremangler. Så kjører vi gjennom testrapporten for å se om brytere og andre ting må byttes. Så er det å ribbe playfielden, skrubbe alle deler og vaske, polere. Så setter vi alt sammen igjen. Vi bruker CatCleaner for å polere playfielden. Fru. Kristiansen er plastikkvasker. I prosessen bytter vi også strikk og pærer, og dersom det er nødvendig å oppgradere software så gjør vi også dette. Vi er tre personer og bruker i gjennomsnitt ca. tre fulle dager på å sette i stand en flipper, litt avhengig av hvordan flipperen er i utgangspunktet.

Selv om det ikke er mange, så finnes det også andre aktører som driver med kjøp og salg av flippere i Norge. Hvordan er deres syn på dette? Er de bitre konkurrenter eller ser dere på de som nødvendige i markedet?
OLE: Vi mener i aller høyeste grad det er plass til flere enn oss. Det er fortsatt mange flippere her til lands som ikke vi greier å få tak i. Vi ser ikke på de andre aktørene som noen direkte konkurranse, men heller som utfyllende for markedet. Vi gjør tingene på vår egen måte, og mener vi kan levere noe de andre ikke kan levere. Vi gjør dette mest av entusiasme, flipperne vi selger er videreformidling av salg og dermed er vi i en unik situasjon i forhold til de som eksempelvis eier flipperne selv.

Deres salgsmetoder er både elsket og hatet, noe som stadig kommer fram i diskusjoner blant annet på forumet på SpilleDilla.com. Hvordan er deres syn på dette? Hva er grunnen til at dere velger QXL som salgskanal?
OLE: Vi hadde en diskusjon på dette når vi startet opp. Når man skal selge et produkt vil man gjerne at flest mulig skal vite om det. Vi ønsket ikke å bruke egne penger på å markedsføre dette. Vi startet med kassen på null, og hadde ikke markedsføringspenger. I begynnelsen forsøkte vi oss på GiBud.no fordi de var gratis, men oppdaget raskt at dette ga liten respons og at QXL fungerte bedre. Vi ønsker å bruke auksjoner og budrunder fordi vi lover oppdragsgivere en minstepris. Dersom vi selger til minstepris har vi null fortjeneste. Når alle utgifter er betalt sitter vi ikke igjen med mye penger etter at vi er ferdige med en flipper. Dersom vi ikke hadde solgt gjennom QXL ville vi heller ikke fått tak i de automatene vi nå får tak i, fordi operatørene ser at vi klarer å oppnå bra priser og ønsker derfor å bruke oss som videre salgskanal ved senere anledninger. Å legge ut flipperne på auksjon er en rettferdig løsning som gir alle muligheten til å by på maskiner.


Har dere noen kommentarer til prisnivået på flippere i Norge i dag kontra prisene på resten av kloden?
OLE: Vi har diskutert dette oss imellom, og har kommet fram til at det for så vidt er greit nok i Norge sammenlignet med andre steder, men vi ser at det begynner å bli dyrt. Vi også ser at prisene er på vei oppover. Men det skyldes selvsagt økende etterspørsel.

Eventyret startet i det små og dere har stadig ekspandert, hvordan er planene framover? Dersom dere tenker fem år fram i tid. Hvordan er status for Flipperspill.com?
PER: Det er mye rykter i bransjen – spesielt i USA rundt de som kjøpt opp hele lageret til Bally/Williams og stiftet firmaet Chicago Flipper. Etterspørselen er økende der borte og interessen er enorm, noe som tilsier at det er penger i å begynne med flipper igjen. Lovendringen i Norge gjør at det også kan være muligheter for at det blir flere underholdningsautomater i Norge igjen. Økende interesse for underholdningsautomater i markedet vil gjøre at vi kan fortsette videre drift.

Hva tror dere om flipperspill som hobby i Norge framover?
OLE: Flipper vil definitivt øke som hobby i Norge. Flipperhobbyen har akkurat våknet i Norge. Norge ligger langt etter i forhold til land som for eksempel Sverige, Danmark og Finland.


Det legges ned mye tid, krefter og ikke minst følelser i å restaurere flippere

Hva er deres favorittflipper?
PER: Centaur – Unikt gameplay og måten den er bygget opp på. Ingen flipper matcher Centaur. Godt tema og intens lyd!
OLE: Eight Ball Deluxe – Tjente en formue på den da jeg var fjortis, jeg solgte opptjente credits til kompiser. Man liker den flipperen man får til, og hater den hvor en ball ikke varer i 30 sekunder – derfor er Eight Ball DeLuxe brent fast i mitt minne som den aller største flipperkjærlighet i mitt laaaange liv.


Hva er det ultimate salgsobjektet?
OLE: Humpty Dumpty – Den er begynnelsen på hele flipper-eraen slik vi kjenner den i dag. Og den første som rettmessig kunne kalles for et flipperspill.

Avslutningsvis – det obligatoriske spørsmålet; Hva synes dere om SpilleDilla.com?
PER: Spilledilla er et veldig bra nettsted, men vi trenger flere damer!
OLE: Det som er positivt med SpilleDilla er at det er laget av entusiaster for andre entusiaster. SpilleDilla.com fungerer som et uavhengig tilholdsted for flipperinteresserte i Norge, og er et flott sted å finne likesinnede!

Christian Grande - 10/17/2002

 PARTNERE
 Flipperspill.com
 popbumper.no
 Flipperspel.nu
 BigBoppers.no
 Automater.no




 SPONSORER

 MASKININFO
 Atari (76-83)
 Bally (31-88)
 CapCom (95-96)
 ChicagoCoin (32-77)
 DataEast (87-94)
 Gottlieb (31-83)
 Midway (59-78)
 Sega (1994-1999)
 Stern (77-)
 Williams (44-99)














Ansvarlig Redaktør:
Christian Grande
Copyright 2002-2006 (c) SpilleDilla.com

Om oss
Bli skribent!